En skjult verden

I mit seneste eventyr her på Susannes Gaardbutik besluttede jeg mig for at dykke dybere ned i den vidunderlige verden af jordbundsundersøgelser. Det lyder måske ikke som det mest spændende kapitel i en gårdejers liv, men tro mig, det er lige så fascinerende som at finde en glemt kartoffel, der er vokset til størrelsen af en fodbold!

Så hvad sker der, når man blander en omstrukturering af gården med en smule geoteknik? Man får en cocktail af sjov, forbløffelse og en hel del “Ah-ha!” øjeblikke. Det starter med en håndfuld geoteknikere, der ligner en blanding af rumforskere og haveentusiaster, bevæbnet med deres bor og prøvetagningsudstyr.

Først blev jeg præsenteret for noget, der hedder en ‘boreprofil’. Det er lidt som et Rorschach-test for jordnørder. Hver lag af jord fortæller en historie om, hvad der er bedst at plante, hvor man skal grave en dam, eller hvor man absolut ikke skal placere et drivhus. Det er som at have en tidsmaskine, der afslører jordens hemmeligheder.

Under denne jordbundsundersøgelse fandt vi ud af, at et område af min jord var som skabt til en ny type afgrøde, jeg havde drømt om at dyrke. Det var som at vinde i lotteriet, men i stedet for penge vandt jeg den perfekte jordtype!

Og lad os ikke glemme den lille overraskelse, vi fandt: en gammel, for længst glemt vandåre. Det var som at finde en hemmelig ingrediens til min gård, der pludselig forklarede, hvorfor nogle af mine grøntsager smagte som sendt fra himlen.

Men det stopper ikke her. Vi talte om jordens bæreevne, vandgennemtrængelighed, og jeg er ret sikker på, at ordet ‘hydrogeologi’ blev nævnt mere end en gang. Det føltes som en retur til skolebænken, men på den sjove måde, hvor man rent faktisk vil lære noget.

Så næste gang I besøger Susannes Gaardbutik og undrer jer over, hvorfor alt smager så himmelsk, så husk på, at det ikke kun er takket være sol, vand og kærlighed. Det er også et resultat af en jordbundsundersøgelse, der kunne få enhver geotekniker til at springe af glæde. Her på gården er vi ikke bange for at dykke ned under overfladen – bogstaveligt talt!